logo

.
OMLADINSKI CENTAR HAMBARINE Ispis E-mail

Hambarine bb
79101 Prijedor, Bosna i Hercegovina
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Tel:065/395-485

 

Omladinski centar Hambarine je humanitarna , nevladina i ne profitabilna  organizacija, čije se organizovanje, dijelovanje i ciljevi zasnivaju na demokratskim principima u u skladu sa ustavom i zakonom.

AKTIVNOSTI OMLADINSKOG CENTRA HAMBARINE

Ciljevi OCH su:

Psiholoska podrska svim mladima a posebno traumatizivanim mladima (raseljenima, izbjeglicama mladima iz raznoraznih porodica, mladima sa problemima u adaptaciji i dr;)

Podrska i afirmacija mladih sa kreativnim sposobnostima a sve u cilju unapredjenja kulturni vrijednosti drustva;

Prikupljanje donacija kojima bi mladi pomogli pomoci jedni drugima kroz razne edukativne, kreativne i rekreativne aktivnosti ili donacija kojima bi mladi pomogli druge specificne grupe stanovnistva (stari i iznemogli, invalidi) u cilju unapredjenja humanosti i osnovnih moralnih vrijednosti drustva;

Angazovanje strucnjaka raznih profila za rad na problemima mladih;

Saradnja sa slicnim organizacijama kod nas i u svijetu u cilju unapredjenja komunikacije medju mladima.

Aktivnosti na sprovodjenju medjunarodne konvencije o djecijim pravima.

CILJEVI, PROGRAMI I AKTIVNOSTI OC HAMBARINE

Sekcije, sporski obuhvati i radionice, timski rad, kurs stranih jezika, podrska i pomoc onima kojima je potrebna.

Centar je smjesten u prostorijama Osnovne skole Hambarine.

U 2004.god, centar je organizovao sljedece aktivnosti:

Prvomajski turnir u malom fudbalu i narodno veselje (mlada fudbalska ekipa OC Hambarine sastoji se od 20 igraca uzrast od 8 do 15 godina, koja je 2004.god, imala jako dobar uspjeh na turnirima i prijateljskim utakmicama).

Ekoloske aktivnosti su bile odrzane u ljetnom periodu Juni , Juli, Avgust ciscenje i uredjenje MZ Hambarine

Pomoc starijim iznemoglim licima (projekat posjeta Doktora koji su dosli i posjetili i pruzili pomoc starijim iznemoglim licima).

Sve gore navedene aktivnost koje su se realizovale kroz cjelu 2004.god su bile podrzane od strane Udruzenje PROGRAM PRIJEDOR/ALD.

Aktivnosti koje su podrzane od strane drugi jednokratki donatora

Odrzana je Manifestacija dodjela udzbenika ucenicima iz socijalno ugrozenih porodica za skolsku godinu 2004/2005.god, (donator Katolicko udruzenje Salzburg)

Uz pomoc sponzora odrzana je Bajramska manifestacija i dodjela paketica za djecu.

Za samohrane majke dodjeljeno je 15 vreca brasna (donator firma KLASPROMEX Biscani)

Odrzana je manifestacija i dodjela novogodisnjih paketica (donator Martin Voegel/Svajcarska)

Takodje volonteri iz centra imaju jako dobru saradnju sa ostalim Omladinskim centrima i organizacijama koji rade sa mladima.

Ucestvovali smo u mnogobrojnim seminarima i koferencijama koje je realizovao Udruzenje PROGRAM PRIJEDOR.

Takodje ucestvovali smo u mirovnom kampu /Antiratna akcija mir Beograd, i u projektu istorija EX Jugoslavija od strane FRIDENPROJEKT MOSTAR, stim sto smo zajedno sa mladima iz Njemacke, Francuske i Grcke posjetili gradove u Srbiji i radili ankete sa gradjanima Beograda na temu EX Jugoslavija.

Ucesce na konferenciji 5. Forum Jugoistocne Evrope u Budvi.

Ucesce na kampu mladih sa podrucja cjele Bosne i Hercegovine Rudo/ selo Luna 2004

Sljedece aktivnosti koje su odrzane u 2005.god

Sporske aktivnosti (27.5.2005.god uz pomoc sponzora organizovan je djeciji turnir u malom fudbalu).

Radionice, rjesavanje domaci zadataka i pruzanje pomoci ucenicima kojima je potrebna kao i vjezbanje.

Kurs engleskog, njemackog, italijanskog (u periodu od Februara do Maja bio je odrzan kurs italijanskog jezika za djecu koja su 16.05.2005.god, trebala da posjete italijansku skolu i djecu u Molfagone u Italiji), a kurs njemackog i engleskog bio je odrzan u periodu od Maja do Septembra.

Ekoloske aktivnosti (uredjenje i ciscenje MZ Hambarine)

Pomoc starijim iznemoglim licima (koji se realizuje tokom cijele godine, u svaka dva mjeseca posjeta Doktora iz Padove).

Sve gore navedene aktivnosti koje su se realizovale kroz cjelu 2005.god, bile su podrzane od strane PROGRAM PRIJEDOR

U saradnji sa neformalnom grupom CRNO BJELI SVJET realizovan je prvi dio projekata Saradnja sa vjerskim sluzbenicima na podrucju Opstine Prijedor (donator Katolicko udruzenje Austrija/Opstina Prijedor).

Od strane PROGRAM PRIJEDOR/ALD osnovan je Informativni centar za mlade u Prijedoru u sklopu Informativnog centra zaposleni su operatori iz tri registrovana centra tj.OC Hambarine (Armin Besirevic), OC Ljubija (Sladjana Miljevic), OC Svjetionik (Drasko Andjelic).

Renovirali smo Kosarkaski stadion u MZ Hambarine (donator KINDERHILFESTIFTUNG)

Organizovan je jednodnevni izlet sa djecom u Mostar (posjeta starom gradu i vrelo Bune) donator KINDERHILFESTIFTUNG.

OC Hambarine zajedno sa Omladinskim organizacijama iz Italije (CISV, Yugo 94, Legija Misionari) renovirao prostor za mlade i djecu u susjednom selu Carakovo, a samim tim je pomoglo osnivanje neformalne grupe Carakovo.

U saradnji sa Opstinom Prijedor i MZ Hambarine organizovana je dodjela humanitarni paketa za socijalno ugrozena lica u MZ Hambarine (donator Humanitarna organizacija Kuvajt/Sarajevo/Zenica)

Pronadjena finansiska pomoc za ljecenje djevojcice, Melise Pasic (donator KINDERHILFESTIFTUNG) koja boluje od jednog od teski oblika Paralize.

Ucestvovali smo u projektima:

Integracija i Reintegracija povratnika i izbjeglica (anketiranje) koji je osnovan i podrzan od strane Danskog vjeca iz Sarajeva

U anketiranju ucestvovali su:

Azra Mulalic, Medina Kahrica, Mevludin Rahmanovic, Mirsad Duratovic, Azra Novkinic.

Konferencija pravo djeteta- Unicef/OC Svjetionik

NDC ( NASEN Dijalog Centar Banjaluka)

Ljetni kamp koji je bio odrzan od 15-29/Jula u kampu su ucestvovali animatori iz Prijedora i animatori iz Italiji (cilj kampa je bio edukacija mladih, rad sa djecom integracija mladih u drustvu)

Ucestvovali smo u dodjeli poklona (milosta) povodom Hatmi koje su bile odrzane u dzematu Hambarine, dzematu D.Puharska, i otvor Dzamije Zagrad.

Organizovali smo ekoloske aktivnosti i rad sa djecom u kojem su ucestvovali studenti iz organizacije Legija Misionari iz Padove (cilj kampa je bio uredjenje okoline zajedno sa mjestanima sela, isto tako smo imali saradnju sa drugim Omladinskim centrom iz Ljubije gdje smo realizovali aktivnosti sa djecom).

U aktivnosti su bile ukljucene integracija djece kroz igru jer su bila ukljucena djeca izbjeglice domicioni i povratnici iz razlicitih religijskih grupa.

Takodje od 30.8.2005. do 02.09.2005.god, posjetila nas je grupa mladi studenata iz Japana gdje smo organizovali zajednicke aktivnosti, prijateljska utakmica, prezentacija tradicionalnog Japanskog plesa i dodjela skolskog pribora.

Eko kamp koji je bio odrzan od 30.08.2005 do 04.09.2005.god, u kampu su ucestvovali animatori iz Prijedora i animatori iz Italije (cilj kampa je bio edukacija mladi u ekoloskim aktivnostima).

Horska sekcija koja je osnovana 08.09.2005.god, ukljuceno je 22 djece uzrasti od 8 do 14 godina, samim tim novo osnovana Horska sekcija je imala priliku da gostuje na Bajramskoj priredbi koju je organizovala Osnovna skola Hambarine.

Dodjela prehrambeni paketa povodom Bajramskih praznika za 20 stariji iznemogli lica (sponzori firma KLASPROMEX i D.O.O JANJOS).Takodje je vrsena dodjela Bajramski paketica za aktivne clanove centra (sponzor Sprach Studium Muenchen, firma keksa MIRA, KLASPROMEX).

Centar je ukljucio u svoj program sekciju ZONGLIRANJE gdje su ukljucena djeca uzrasta od 8 do 14 godina.

Pronadjena finansiska pomoc za ucenicu iz tesko socijalne porodiceNerminu Muratovic, povodom putnog prevoz na relaciji Biscani - Hambarine (donator Ekonomska skola Trento/Italija).

U saradnji sa Socijalnim radom iz Prijedora, 16.12.2005.god, organizovana je dodjela Novogodisnji paketica (jedno djete jedan slatkis) i prestava u Pozoristu za 15 djece iz tesko socijalni porodica sa podrucja MZ Hambarine, MZ Carakovo, MZ Rizvanovici, MZ Biscani.

Pronadjen je materijalna pomoc (police, vjesalica za garderobu) povodom uredjena ucionice 8 razreda u Osnovnoj skoli Hambarine donator LIPA DRVO Lamovita /Italija.

Udruzenje Program Prijedor je i ove godine realizovao kurs Novinarstva u kurs su ukjuceni i mladih iz centra Melisa Sikiric, Dijana Begovic, takodje u toku je i Skola mira u kojoj ucestvuju mladih iz centra.

 

bottom bottom bottom bottom
bottom

Sekretarijat NVO Vijeća- UDRUŽENJE INFOHOUSE INFOHOUSE

Skenderija 15, 033 200-538, 033 209-304, sekretarijat@nvovijece.ba